top of page

Eiwitten

Twintig procent van ons lichaam bestaat uit eiwitten.

De eiwitafbraak en –opbouw is continu in beweging. Eiwitten zijn met name van belang als bouwstof, ze zijn onmisbaar voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwstelsel en bloed. Eiwitten worden normaal gesproken niet als brandstof gebruikt. Bij een tekort aan koolhydraten worden eiwitten (in de vorm van aminozuren) soms echter wel als brandstof gebruikt. Dit gaat dan ook ten koste van het spierweefsel. Omdat bij sporters soms toch eiwitten gebruikt worden als energiebron (en voor spieronderhoud en –opbouw), is de behoefte aan eiwitten bij sporters iets verhoogd. Voedingsmiddelen met veel eiwitten zijn: vlees, vis, ei, melkproducten, gevogelte, brood, noten en peulvruchten.



Essentiële aminozuren


Eiwitten zijn opgebouwd uit 20 aminozuren. Van de 20 aminozuren worden er 8 als essentiële aminozuren beschouwd. Ze zijn essentieel omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Daarom moeten ze via de voeding opgenomen worden. De essentiële aminozuren zijn: valine, leucine, isoleucine, threonine, methionine, fenylalanine, lysine en tryptofaan. Niet-essentiële aminozuren worden in het lichaam aangemaakt. De zogenaamde ‘branch chain aminozuren’ (BCAA) zijn belangrijke essentiële aminozuren voor sporters. De BCAA’s l-leucine, l-isoleucine en l-valine zijn nodig voor spieropbouw en spiermetabolisme. 

 

Deze vertakte ketenaminozuren worden alleen via de voeding in het lichaam opgenomen. Aangezien intensief sporten een grotere spierbelasting met zich meebrengt zijn deze belangrijke eiwitten aan de PowerBar producten toegevoegd.

Eiwitbehoefte


Normaal gesproken heeft de mens voldoende aan 0,8 - 1,0 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Sporters hebben een verhoogd eiwitafbraak, vooral als de sporters een intensieve sport beoefenen. Duursporters worden aanbevolen om 1,1 tot 1,5 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken. De behoefte aan eiwitten bij krachtsporters ligt iets hoger doordat bij krachttraining de hoeveelheid bouwstoffen voor het nieuw te vormen spierweefsel is toegenomen. Er wordt onder andere meer eiwit in weefsel vastgelegd, waardoor aanpassingen in vorm en functie optreden. De eiwitbehoefte van de krachtsporter is 1,6 – 2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht.



Eiwitinname


Vooral direct na de inspanning moeten eiwitten geconsumeerd worden, om de aminozuren in het lichaam weer aan te vullen. Dierlijk eiwit wordt beter opgenomen dan plantaardig eiwit. Kies dus voornamelijk eiwitten uit vlees(waren), kaas, ei, vis en melkproducten. Eiwitten uit plantaardige producten zijn soja, brood, granen, aardappelen, noten en groenten.

© 2023 by PERSONAL TRAINER. Proudly created with Wix.com

bottom of page