Hardloopblessures
Hoe ontstaan hardloopblessures?
Tijdens het hardlopen ontstaan de meeste blessures door overbelasting van knieën, scheenbenen, achillespees en voeten. Dat komt door de steeds herhaalde loopbewegingen en het telkens weer afzetten en landen op de grond. Heel langzaam kunnen zo in de loop der tijd blessures ontstaan.
Logisch, al die blessures!
Logisch dat er zoveel blessures ontstaan bij lopen. Hardlopers leggen al snel tussen de 50 en 100 km per week af. Dat zijn 40 Ã 80.000 landingen per week!
Bij elke landing belast de hardloper zijn voeten en benen met een kracht die vergelijkbaar is met 2 tot 3 keer zijn lichaamsgewicht. Zeker als iemand een kleine standsafwijking heeft aan zijn benen, kan zo een overbelasting ontstaan.
Hoe herken je een blessure?
De meeste blessures ontstaan langzaam, en genezen helaas ook langzaam. Een blessure voorkomen is dus beter dan ‘m genezen! Overbelasting herken je in eerste instantie ’s ochtends aan een stijve pees of spier. Of aan een zeurderige pijn na een zware training, die erger wordt als je op de pees drukt.
Belangrijk: loop niet door deze pijn of stijfheid heen. De pijn kan wegtrekken na een warming-up, maar komt na de cooling-down altijd terug – maar dan heftiger. Uiteindelijk kan de pijn zo erg worden, dat je niet meer (goed) kunt lopen. De blessure behandelen is de enige oplossing.
Meest voorkomende
hardloopblessures
Rekken
Tips