Tips om blessures te voorkomen
Gebruik de juiste schoenen
Wie te weinig aandacht besteedt aan zijn schoenen, loopt al snel de kans op een blessure. Voor hardlopers geldt dit helemaal, omdat je voeten bij deze sport 3 tot 4 maal je lichaamsgewicht dragen. Een paar tips als je op zoek gaat naar hardloopschoenen: Zorg ervoor dat je hardloopschoenen een stevige hielkap hebben, zodat de hiel gestabiliseerd wordt. Daarnaast is een goede schokdemping belangrijk. Omdat met name de schokdemping vermindert naarmate je langer op schoenen loopt, is het belangrijk om ze regelmatig te vervangen.
Laat je voet- en onderbeenstand controleren
Ben je van plan om vaak te gaan hardlopen en er een vaste bezigheid van te maken? Dan is het verstandig om de stand van je onderbeen en voet te laten controleren door een sportfysiotherapeut. Een afwijking in je onderbeen of voet kan namelijk een veelvoorkomende oorzaak van pijn zijn bij hardlopen, wat uiteindelijk leidt tot blessures.
Zorg voor een goede warming-up
De deur uit en gas erop! Veel mensen doen het maar weten niet dat dit zorgt voor onnodige blessures. Je spieren, pezen en bloedsomloop worden namelijk niet blij van zo’n koude start. Loop eerst rustig 5 tot 10 minuten in en doe vervolgens enkele rekoefeningen voor je benen. Nu kun je beginnen met hardlopen.
Cooling down
Om spierpijn te voorkomen, moet je na een hardlooptraining rustig uitlopen. Dit stimuleert de bloedcirculatie in je spieren waardoor afvalstoffen in de spieren sneller afgevoerd worden.
Spierversterkende oefeningen
Hardlopen is meer dan alleen rennen, je moet er ook voor zorgen dat je spieren sterk genoeg zijn om hardlopen aan te kunnen. Zo is niet altijd de ondergrond even vlak, spring je van stoepranden af en moet je soms een boomwortel ontwijken. Hiervoor het je stabiliteit rondom je gewrichten nodig, wat je kan bereiken met spierversterkende oefeningen.
De kuit-, bovenbeen- en rompspieren en de spieren rondom je enkels en voeten zijn het meest belangrijk. Het verschilt per persoon en lichaam welke oefeningen het meest geschikt voor jou zijn.
Bouw je training langzaam op
Start je met hardlopen, dan ben je gebaat bij een rustige en regelmatige opbouw van training. Niet in je eigen tempo lopen, te hard van stapel lopen en onregelmatig trainen is vragen om blessures.
Versleten schoenen, een slechte of geen warming-up, een ongelijke ondergrond.. het zijn allemaal mogelijke oorzaken voor een hardloopblessure. Aangezien hardlopen voor velen nogal een blessuregevoelige sport is, geven we hier een aantal tips om hardloopblessures te voorkomen. Want geloof ons, voorkomen is echt beter dan genezen, hardloopblessures kunnen namelijk erg lang duren!