5 veelgemaakte voedingsfouten door hardlopers
- brittvansoest
- 1 okt 2015
- 4 minuten om te lezen
Als hardloper heb je vaak een doel voor ogen. Wanneer je naar dat doel toewerkt ga je steeds meer aanpassingen maken in je dagelijkse leven. Ook je eetpatroon gaat wat veranderen. Zo kies je bijvoorbeeld steeds vaker voor pasta, je gaat steeds meer drinken en je slaat af en toe een ontbijtje over omdat je dan vroeg in de ochtend kunt gaan hardlopen. Maar is dit allemaal wel zo verstandig?
Eigenlijk is eten niks anders dan je lichaam voorzien van brandstof. Deze brandstof gebruikt je lichaam vervolgens om te kunnen functioneren. De manier van eten en wat je eet heeft echter veel invloed op je loopprestaties. Of dit nu voor een trainingsrondje is of voor een loopevenement waar jij je voor hebt ingeschreven. Ontdek door het lezen van dit artikel welke voedingsfouten veel gemaakt worden door hardlopers en je krijgt een beter beeld hoe jij jou voedingspatroon zo kan aanpassen dat je minder of geen last meer hebt van klachten tijdens het hardlopen.

Voedingsfout 1: Ontbijt overslaan
Het kan gebeuren dat je wil gaan trainen op de vroege ochtend omdat je de rest van de dag moet werken. Het ontbijt is voor veel mensen dan een lastig punt. Het kan zijn dat je geen honger hebt of dat je bang bent om met te veel op te gaan lopen. Dit met als gevolg dat je last krijgt van steken in je zij en in het ergste geval ook nog krampen in je maag. Toch is het belangrijk om een goede basis te hebben voordat je vertrekt zo vroeg op de ochtend. Je lichaam heeft namelijk ’s nachts alle restjes uit de voeding van gisteren gehaald. Dit zorgt ervoor dat wanneer je ’s ochtends wakker wordt bijna al je reserves op zijn. Zorg ervoor dat het ontbijt niet te zwaar is. Eet het desnoods in twee keer op, een deel voor je training en de rest erna. Zorg ervoor dat je ontbijt bestaat uit eiwitten en koolhydraten. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren beschermt en weer opgebouwd worden. Koolhydraten leveren energie, dit heeft je lichaam nodig voor de inspanning. Krijg je echt geen hap door je keel? Probeer dan eens een smoothie van bijvoorbeeld melk, banaan en aardbei. Dit vraagt weinig van je lichaam qua vertering en hij levert toch energie en een vol gevoel.
Voedingsfout 2: Liters water drinken
Oké water drinken is gezond. Maar net zoals bij heel veel andere dingen is TE nooit goed! Wanneer je net voor je gaat hardlopen een halve liter (of nog meer) naar binnen opdrinkt krijg je daar zeker last van tijdens het hardlopen. Daarnaast zorgt het drinken van veel water ervoor dat de concentratie elektrolyten wordt verdunt in het lichaam. Deze elektrolyten zorgen voor een goede functionaliteit van de spieren tijdens een inspanning. Een tekort aan deze elektrolyten kan leiden tot slapte en spierkrampen. In ergere gevallen (hypoatriëmie) zou het zelfs kunnen leiden tot misselijkheid en desoriëntatie. Beter kun je ervoor zorgen dat je iedere dag genoeg vocht binnenkrijgt. Zo zorg je ervoor dat je lichaam altijd goed gehydrateerd is. Heb je een wedstrijd? Drink dan ongeveer 2 tot 3 uur voor de wedstrijd nog een halve liter water. Dit water kan het lichaam nog goed opnemen voor de wedstrijd. Drink net voor de start nog één of twee kleine glazen.
Voedingsfout 3: kilo’s pasta eten
Een bekende tip is het eten van pasta op de avond voor de wedstrijd. Sommige mensen overdrijven dit en denken door een extra portie pasta nog even hun glycogeenvoorraad op te kunnen krikken. Helaas…, sterker nog die extra portie kan je tijdens de wedstrijd alleen maar tegen werken. Wanneer je meer koolhydraten inneemt dan je lichaam kan verwerken dan heb je gegarandeerd de volgende dag last van je spijsvertering die keihard aan het werk is om al die koolhydraten weg te werken. Beter is het op een aantal opeenvolgende dagen voor de wedstrijd kleinere porties koolhydraten te eten. Bijvoorbeeld bij het ontbijt havermout, bij de lunch pasta in je salade en ’s avonds aardappelen. Zo verspreid je het en krijg je geen last van eventuele verstoppingsproblemen.
Voedingsfout 4: Bergen met vezels naar binnen werken
Wanneer je je leefstijl aanpast en gezonder gaat eten kun je in het begin merken dat je lichaam hier aan moet wennen. Dit geldt ook voor het eten van vezels. Wanneer je in het ergste geval jaren lang alleen maar pizza en burgers hebt gehad en je stapt in je nieuwe leefstijl over naar het eten van voldoende vezels dan heb je hier in het begin al snel last van. Gevolg: veel gasvorming en diarree tijdens het hardlopen. Geen pretje dus. Beter is het om te kijken hoe je lichaam reageert op vezels. Heb je last van vezels tijdens het hardlopen? Probeer dan ongeveer 3 dagen voor een wedstrijd wat te minderen in de vezels. Eet de rest van de week wel volwaardige vezels. Je lichaam heeft ze immers wel nodig! Ook bij vezels geldt, TE is niet goed.
Voedingsfout 5: Iets nieuws proberen
De avond voor een belangrijke wedstrijd lekker met je vrienden uit eten. Het wordt een Japans wokrestaurant je geniet er van en probeert een aantal dingen uit die je nog niet eerder hebt gegeten. Gevolg: je zit die nacht uren op het toilet. Je weet pas hoe je lichaam reageert op nieuwe voedingsmiddelen wanneer je het een keer hebt uitgeprobeerd. Zorg ervoor dat je in de week voor een belangrijke wedstrijd niet te veel gaat experimenteren met nieuwe voedingsmiddelen die je lichaam nog nooit heeft verwerkt. Houdt het liever bij je vertrouwde voedingsmiddelen die je lichaam bijna met zijn ogen dicht kan verwerken. Dit scheelt een hele hoop ellende tijdens een hardloopwedstrijd.
Als je dan heerlijk bent gaan hardlopen moet je zorgen dat de Koolhydraten en eiwitten worden aangevuld, koolhydraten voor aanvullen van de energievoorraden en eiwitten voor herstel van de spieren. Wat kun je dan eten? Magere kwark met muesli en fruit of volkoren crackers met wat sla en een gekookt ei als beleg.
Commentaires