Verrek, zit dat zo met stretchen!
- brittvansoest
- 12 okt 2015
- 2 minuten om te lezen

Is pijn tijdens het hardlopen normaal? En is het nou wel of niet wijs om voor of na het hardlopen je spieren te stretchen? Hier worden de antwoorden gegeven!
Rekken/stretchen voor en na het hardlopen is de grootste onzin
Het is ons allemaal een keer ingeprent. Met het oprekken van je spieren voor het sporten voorkom je blessures. Maar is dat ook echt zo? Volgens sportartsen Robert van Oosterom en Peter van Veldhoven is op je gevoel afgaan belangrijker dan welke wetenschap dan ook. Dus ja, en nu? Wel, er worden twee manieren van rekken genoemd, statisch en dynamisch. Het verschil zit em in of je wel of niet in een praktisch stilstaande positie je spieren probeert op te rekken.
Verschil tussen statisch en dynamisch rekken Hoe zit dat dan met het verschil tussen die twee? Bij statisch rekken hou je een bepaalde hoek in het gewricht aan, bijvoorbeeld bij je enkels vanwege het stretchen van de kuitspier en achillespees. Of bij je knie vanwege het stretchen van de bovenbeenspier. Zo verleng je de spieren en dat geeft meer flexibiliteit. Maar is dat dan ook functioneel voor het hardlopen? Niet echt. Natuurlijk wel voor je eigen gemoedsrust als het een goed gevoel geeft.
En dynamisch rekken dan?
Bij dynamisch stretchen rek je spieren op tijdens een bepaalde beweging. Bijvoorbeeld de grote pas naar voren waarbij je met de achterste knie bijna de grond raakt. Je stretcht dan actief. Dit draagt bij aan je explosiviteit. Dus bij hardlopen –wat een duursport en géén explosieve sport is– is vooraf dynamisch rekken niet effectief en werkt niet preventief op blessures. Kortom, rekken voor en/of na het hardlopen draagt niet bij aan het voorkomen van blessures, maar als het goed voelt en zelf de indruk hebt dat het wel helpt dan kan het ook geen kwaad.
Verhoogt stretchen gewrichtsstabiliteit? We hebben nog een paar leuk weetjes voor je die tijdens dit onderwerp naar voren kwamen. Als je statisch je spieren oprekt dan ben je 10-15% minder explosief. Dynamisch oprekken geeft niet dit effect op je explosiviteit. En bij een vraag vanuit de deelnemers of rekken van invloed is op de stabiliteit van een gewricht is het antwoord: Wetenschappelijk gezien niet. Doe je aan yoga? Dan gelden dezelfde stretchprincipes als bij het hardlopen. Yoga is overigens wel een goede manier om te werken aan je core-stability.
Naast al het bovenstaande blijft het natuurlijk van belang dat je wel een rustig opbouwende warming up doet. En als je dan al stretcht, doe het dan dynamisch en neem in ieder geval de tijd voor een coolingdown (bijvoorbeeld door uit te lopen).
Comments